Oncologische revalidatie

Specifiek bewegingsprogramma

Wat is oncologische revalidatie? 
Als gevolg van uw behandeling tegen kanker kunnen zich verschillende lichamelijke problemen voordoen. Zoals een bewegingsbeperking of lymfoedeem door een operatie, littekenweefsel of radiotherapie. Ook heeft uw conditie vaak sterk te lijden onder de chemotherapie en de radiotherapie. Verder kunnen zich allerlei nare bijwerkingen voordoen als gevolg van chemotherapie, zoals tintelingen in voeten of handen waardoor uw balans verstoord raakt of de fijne motoriek van de handen moeizaam gaat. Dan zijn er ook nog diverse medicijnen die bijdragen tot problemen aan het bewegingsapparaat. Tijdens de oncologische revalidatie wordt er geprobeerd om de dagelijkse activiteiten, tot zover voor u haalbaar is, te kunnen hervatten.

Wat kan de fysiotherapeut oncologische revalidatie voor u doen?
Na aanmelding wordt u uitgenodigd voor een intake. Tijdens de intake wordende bestaande klachten in beeld gebracht, waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijke effecten van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en de diverse medicatie. U zult in eerste instantie individueel behandeld worden. Alleen zo kan er voldoende aandacht en tijd besteed worden aan het behandelen van klachten van het bewegingsapparaat. Daardoor kan de verdere revalidatie zo optimaal mogelijk verlopen.

Waar bestaat de oncologische revalidatie uit?
De oncologische revalidatie zal bestaan uit het werken naar doelen zoals werk- en sporthervatting en leefstijl verbetering zoals gezond bewegen. Indien nodig werken we samen met een diëtiste, logopediste en ergotherapeut welke hier allen gevestigd zijn binnen ons gebouw.
Ook wordt er gebruik gemaakt van oedeemtherapie. Deze kan bestaan uit manuele lymfedrainage, compressie, lymftaping, fascietechniek (zeer effectief bij littekenweefsel) en oefeningen. Daar de zelfredzaamheid zeer belangrijk is, leert u ook uzelf te behandelen waarbij gebruik gemaakt kan worden van de hiervoor bestemde ondersteunende middelen. Binnen de praktijk is een goede samenwerking met bandagisten, waardoor adequate compressie aangemeten kan worden zodra het oedeem gereduceerd is.

Helaas is niet iedereen curatief te behandelen. Ook voor de palliatieve fysiotherapeutische zorg kunt u van onze diensten gebruik maken.De doelen kunnen hierbij heel divers zijn. Van het deelnemen aan kleine dagelijkse activiteiten zoals: gezamenlijk eten tot het weer oppakken van een leuke, sportieve activiteit. Indien er indicatie voor is behandelen wij ook aan huis.

Wat kost oncologische revalidatie?     
Oncologische revalidatie valt eerst onder de aanvullende verzekering De hoogte van de vergoeding of het aantal keren verschilt per zorgverzekeraar. Er zijn chronische indicaties die voor een langere periode worden vergoed uit de basisverzekering. Lees eerst uw polisvoorwaarden goed door of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden betaald uit de basisverzekering.

Let op: wordt de zorg uit de basisverzekering vergoed (> 18 jaar) dan dient u de kosten tot het bedrag van uw eigen risico zelf te betalen.

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.