Manuele therapie bij KISS- en KIDD syndroom

Voorzichtig corrigerende mobilisaties

Wat is het KISS- en KIDD-syndroom?
De afkorting KISS staat voor: Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie. Stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van een baby kunnen ontstaan door functiestoornissen in de bovenste nekgewrichten. Deze functiestoornissen kunnen ontstaan door blessure van het nekje tijdens het geboorteproces. Vaak heeft het KISS-syndroom een kleine lichamelijke oorzaak,maar soms langdurige en nare gevolgen. In de manuele therapie bestaat een behandeling speciaal afgestemd op het KISS-syndroom. Het KISS-syndroom kan overgaan in het KIDD-syndroom. De afkorting KIDD staat voor: Kopgewrichten, Invloed bij Dyspraxie (verstoorde motoriekontwikkeling) en Dysgnosie (leer- en gedragsproblemen). Manuele therapie bij zuigelingen en peuters voorkomt veel problemen in de ontwikkeling van het kind.

Wanneer gaat u naar een KISS-syndroom gespecialiseerde manueel therapeut?
Het meest opvallend kenmerk van een baby met KISS-syndroom is het ontroostbaar huilen van de baby, vaak met een asymmetrische of overstrekte houding c.q. voorkeurshouding.

Vroege kenmerken van het KISS-syndroom zijn:

 • Het hoofd staat scheef en wordt naar één kant gedraaid
 • Het kind huilt veel en slaapt slecht
 • Het rugje staat dikwijls scheef (scoliose)
 • Een sterke neiging tot overstrekken

Veel van deze symptomen verdwijnen als het kind ouder wordt. Er lijkt sprake te zijn van herstel maar helaas is dit niet altijd het geval.

Mogelijke kenmerken op latere leeftijd van het KISS-kind:

 • Kind wil niet kruipen, gaat vroeg staan en lopen
 • Grove en fijne motoriek ontwikkelen zich matig en vertraagd
 • Evenwichtsproblemen, matige of slechte houding
 • Vertraagde spraakontwikkeling
 • Snel vermoeid, snel ontstemd en woede- aanvallen
 • Vaak hoofdpijn op school met slecht concentratie

Wanneer gaat u naar een KISS-syndroom gespecialiseerde manueel therapeut?
Voor het behandelen van KISS- en KIDD-syndroom worden zachte behandeltechnieken gebruikt, met meestal corrigerende mobilisaties van de atlas of de gehele nek, waarbij vaak ook het bekken gemobiliseerd wordt. Behandelen van zuigelingen kan vanaf 3 maanden en in sommige gevallen eerder.
Bij problemen in de ontwikkeling van uw kind is het zinvol tijdig via het consultatiebureau, uw huisarts of kinderarts ondersteuning te zoeken. Het KISS-syndroom zou een verklaring kunnen zijn. Vroegtijdige behandeling door de manueel therapeut werkt preventief en voorkomt verdere schade.

Wat zijn de kosten van een KISS- en KIDD-syndroom behandeling?
U kunt zonder verwijzing van uw huisarts naar de manueel therapeut. Manueel therapie wordt vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding en het aantal behandelingen die vergoed worden verschilt per zorgverzekeraar. U kunt bij uw zorgverzekering informeren of de intake/screening/behandeling vergoed wordt. Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden betaald uit de basisverzekering.

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.