Lipoedeem

Wat is lipoedeem

Lipoedeem is een ongelijkmatige vetverdeling onder de huid. Typisch bij mensen met lipoedeem is het model. Veel vet rond de heupen, de onderbuik. In een later stadium ook de bovenbenen en knieën en in een nog later stadium ook de onderbenen tot de enkels. Wat de enkels zijn namelijk altijd vrij van lipoedeem. Soms komt het ook in de bovenarmen voor, volgens hetzelfde patroon als de benen. Het is een chronische aandoening wat gepaard gaat met pijnklachten, spierkrachtvermindering in de bovenbenen, makkelijk blauwe plekken en oedeem. Doordat deze “dikke vetcellen” het lymfstelsel belemmeren kan er een liplymfoedeem ontstaan. Lijnen en afvallen heeft weinig effect op de omvang van de benen, dit kan tot frustraties leiden wat uiteindelijk door kan slaan in “overgewicht”. Lijnen heeft toch geen zin…

Wat is de oorzaak van lipoedeem

De echte oorzaak is nog niet bekend, maar wat wel bekend is, is dat het lijkt dat het genetisch bepaald is. Het komt alleen voor bij vrouwen. Moeder, tante of oma had ook stevige benen. Verder veranderen de benen bij hormoonveranderingen en ontstaan de eerste verschijnselen dus vaak tijdens de puberteit, verergeren de klachten tijdens zwangerschappen en tot slot tijdens de menopauze.

Wat kan de oedeemtherapeut voor u doen

Belangrijk is om het oedeem terug te dringen zodat er een goede steunkous aangemeten kan worden om het oedeem onder controle te houden. Aangezien lipoedeem pijnlijk is, bestaan hier speciale compressiebroeken voor. Verder bestaat de behandeling uit oefentherapie om de kracht in de beenspieren op peil te brengen. Daarnaast zal de oedeemtherapeut u coachen om een gezond dagelijks beweegpatroon aan te nemen. Manuele lymfdrainage kan helpen tegen de pijn, dit is een zachte massagetechniek die helpt om het vocht te laten stromen. De hulp van een diëtiste kan ingeroepen worden om een gezond voedingspatroon aan te leren.

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.