Fysiotherapie na corona

Wat is corona?

Inmiddels is het begrip corona ingeburgerd in onze samenleving. Covid-19 treft verschillende mensen op verschillende manieren. De meeste mensen hebben lichte tot matige klachten en hoeven niet opgenomen te worden.

Voormalig coronapatiënten hebben na het doorlopen van de bekende symptomen soms ook nog te maken met langdurige klachten zoals:

  • vermoeidheid
  • conditieverlies
  • verlies in spierkracht
  • benauwdheid
  • verminderde kwaliteit van leven

Dit klachtenbeeld geldt voor een groep patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest. Zij zijn door het virus soms zo verzwakt dat fysiotherapie en andere zorgvormen noodzakelijk zijn om weer op kracht te komen.

Wat kan de de fysiotherapeut voor u doen?

De gespecialiseerde fysiotherapeut kan u helpen bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut kan u helpen als u klachten houdt bij het bewegen en het uitvoeren van activiteiten zoals wandelen, traplopen, fietsen, sporten. De fysiotherapeut kan u helpen om uw ademhaling en belastbaarheid te verbeteren en te vergroten.

Wat kost het?

Door de tijdelijke uitbreiding van het basispakket kunnen ex-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal 8 behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uren)

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige was u als verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt in 2021 € 385.

Een voorwaarde om deze zorg vergoed te krijgen is dat patiënten bereid moeten zijn mee te werken aan een onderzoek. Er moet toestemming gegeven worden om anoniem gemaakte behandelgegevens te delen met de onderzoekers. Zonder deze toestemming wordt de zorg niet vergoed. Met het onderzoek worden de effecten en kosten van de paramedische herstelzorg voor Covid-19 onderzocht.

Wie komt in aanmerking?

Alle ex-coronapatiënten die op de reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor de ruimere dekking van de basisverzekering.

Bij post-coronazorg is het wel belangrijk dat er eerst een indicatie wordt gedaan door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.

De extra paramedische zorg voor ex-covid patiënten moet bovendien binnen een half jaar plaatsvinden. Dit kan eventueel verlangd worden op verwijzing van een medisch specialist.

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.