Etalagebenen

Claudicatio Intermittens

Wat is Claudicatio Intermittens?
Misschien komt het woord ‘etalagebenen’ u wel bekend voor. De term is bedacht omdat patiënten met claudicatio steeds even stil staan na een stuk te hebben gelopen, alsof zij kijken in een etalage van een winkel.

Claudicatio is een vernauwing van de slagader(s) in het been. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. Dit proces hoort bij het ouder worden, maar er zijn risicofactoren (roken, diabetes etc.) die het proces versnellen.

Bij inspanning van de beenspieren (zoals bij lopen, traplopen en rennen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Bij vernauwing in de beenslagaders komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat dan een zuurstoftekort in de beenspieren wat de pijn veroorzaakt.

De medische termen van Claudicatio zijn: Claudicatio Intermittens en Perifeer arterieel vaatlijden(PAV).

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?
De gecertificeerde claudicatiotherapeut zal na een intake een behandelplan opstellen. Het behandelplan is gericht op het vertragen van de verdere ontwikkeling van slagaderverkalking en het vergroten van de pijnvrije loopafstand.

Hoe ziet de behandeling eruit?
De behandeling zal bestaan uit een gesuperviseerde looptraining. Hierdoor kan de slagaderverkalking worden vertraagd en zal u uiteindelijk een grotere afstand lopend kunnen afleggen zonder pijn. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het verbeteren van de algehele conditie en de spierfunctie.

Oefeningen voor thuis en gerichte adviezen worden meegegeven.

Wat kost het?
Fysiotherapie voor Claudicatio Intermittens wordt vergoed uit de basisverzekering. Wel is er een verwijzing van de huisarts/specialist nodig.

Let op: wordt de zorg uit de basisverzekering vergoed (> 18 jaar) dan dient u de kosten tot het bedrag van uw eigen risico zelf te betalen.

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.