De patiënt aan het woord

Nieuwe blog van Nynke

Mevrouw B. moest helaas 5 jaar geleden een totale borstamputatie ondergaan in verband met borstkanker. Hierbij werd ook de schildwachtklier verwijderd (dat is de eerste lymfklier die aangetroffen wordt waar de tumor zijn afvalstoffen naar draineert). Als aanvullende behandeling kreeg mevrouw radiotherapie (dat is bestraling) en chemotherapie.

Rondom het litteken bleef het problematisch. Mogelijk door de aanvullende radiotherapie raakte het weefsel verkleefd en verkort. Bovendien zat er nog een zwelling van de operatie die ingekapseld raakte. Dit alles zorgt voor een bewegingsbeperking in de schouder. Door het moeilijker bewegen en het gewicht van de zware prothese, ondervindt mevrouw ook veel nek- en schouderklachten. Met therapie is dit goed onder controle te houden, echter nooit over. Zodanig zelfs dat mevrouw zomers niet meer met haar man wilde fietsen omdat ze te veel pijnklachten had.

Als kers op de taart ontstond er 2 jaar geleden ook lymfoedeem op de flank. Met een  goed passende bh was dit niet op te lossen. Tapen, lymfdrainage en zelfmassage boden voor korte tijd wel resultaat. Dit herhaalden we tweewekelijks om de klachten binnen de perken te houden.

3 jaar geleden kwam Kirsten Schokker mij uitleg te geven over de compressievesten die zij leveren van Thuasne. Dit leek mij perfect voor mevrouw B. vanwege haar klachten. En zo werd zij de eerste waar- voor Kirsten zo’n vest heeft aangemeten. Mijn tip was raak! Mevrouw is hartstikke tevreden met haar vest.

Vandaag vroeg ik haar om eens onder woorden te brengen waarom ze het vest nu zo fijn vindt. Ze vertelde mij het volgende…

‘Het vest zat gelijk perfect. Rondom het decolleté is het mooi afgesloten. Dat vind ik fijn, want je ziet soms bij een prothese bh een deuk zitten waar de borst heeft gezeten. Dat vind ik zo confronterend. Verder ben ik zo blij met het vest omdat het steun geeft op de flank. Het lymfoedeem blijft daardoor weg en zodoende hoef ik niet meer wekelijks oedeemtherapie. Ik heb er minder zorgen om, het vest is afdoende voor mij. Nu hoef ik niet meer ’s avonds of ‘s morgens zelf te masseren en ga ik nog maar eens per maand naar de oedeem-therapeute voor controle en overleg indien nodig. Tot slot vind ik het vest zo prettig omdat het de prothese goed draagt. Mijn gezonde borst is best zwaar. Zeker na de operatie is deze ook meer gegroeid. Dus ik heb ook een zware prothese. Deze is overigens wel 2 cups kleiner dan mijn gezonde borst, want anders is het zo’n grote zware en dat is in mijn dagelijks leven niet te dragen.

Doordat het vest helemaal op maat gemaakt wordt, zijn de cups precies goed voor borst en prothese én heeft mijn gezonde borst voldoende steun. Het verdeelt het gewicht over beide schouders en rug waardoor de prothese minder zwaar voelt.

Kortom, ik ben zo blij met het vest omdat ik nu minder vaak naar therapie hoef en door de steun van het vest ben ik mobieler en heb ik minder klachten aan mijn nek en schouders. Zo kan ik zomers weer lekker fietsen met mijn man en dat ging echt niet doordat ik zo uit balans was. Ik draag het vest altijd. Doe hem ‘s morgens om half zeven aan en ‘s avonds om 11 uur als ik ga slapen weer uit. Zelfs bij warm weer. Ik wil nooit meer anders.’

Mevrouw B. was de eerste patiënte met dit vest, maar er zijn er haar velen gevolgd. De vesten worden op maat en naar wens gemaakt. Dus bij vragen, stel ze gerust. Er is veel mogelijk en het is zo fijn om minder afhankelijk te zijn.

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.