VAKANTIETIJD

Nieuwe blog van Nynke

Ga voorbereid op reis!

Het is weer bijna zomervakantie in het noorden. Nog een weekje te gaan. Caravans worden al ingepakt, de laatste boodschappen gedaan, koffers van zolder gehaald en bij de ANWB is het een drukte van belang.

Waar de reis ook naartoe gaat, een lymfoedeempatiënt heeft heel wat meer mee te nemen dan de gemiddelde Nederlander. Want naast de zak aardappelen, moeten er zwachtels mee of een klittenbandsysteem (super handig!), extra kousen, muggenmelk met deet, goede zonnebrandcrème, waterschoentjes en slippers, een lymfpad, ontsmettingsmiddel, een extra kussentje en misschien zelfs antibiotica.

Ga je een lange autoreis maken, dan is een kussentje onder de arm, een extra kous, extra laagje zwachtels of een klittenbandsysteem wel nodig. Bij lang stilzitten gaat, door het gebrek aan spier-pomp-activiteit (aan- en ontspannen van een spier heeft een pompfunctie voor het vocht), een arm of been stuwen. Om die stuwing tegen te gaan moeten we extra druk geven en bewegen onderweg!

Bij een reis naar de bergen moet je er rekening mee houden dat de luchtdruk boven in de bergen een stuk lager is waardoor het lichaamsdeel, waar zich lymfoedeem bevindt, kan gaan stuwen. Dus extra druk om het lichaamsdeel regelen, net als tijdens een lange  autorit. Voor een reis met het vliegtuig geldt hetzelfde. Ook in het vliegtuig is de luchtdruk lager. Let op extra compressie!

Het regelmatig insmeren van de huid met een muggenmelk met deet is heel verstandig. Tegen de prikjes van allerhande mugjes. Die vinden namelijk jouw lymfoedeemarm het allerlekkerst! Word je onverhoopt toch geprikt of ontstaat er anderszins een wondje, dan is het slim om die goed te verzorgen en steeds te ontsmetten.

Maar natuurlijk doe je je best om wondjes te voorkomen. Draag daarom altijd waterschoentjes in zee of in een meer. Loop nooit op blote voeten op het strand of naar het zwembad. En stap niet met blote voeten onder de douche van de camping, want het kleinste wondje kan je wondroos op leveren. En dan ben je goed ziek! Ook is het risico op verbranding veel hoger, dat betekent goed insmeren!

Voorkomen van wondroos is beter dan genezen. Dat betekent zo weinig mogelijk lymfoedeem door adequate compressie en de huid goed beschermen. Echter als je wel symptomen krijgt van toenemende koorts en rode vlekken op het lymfoedeem lichaamsdeel, zorg dan dat je antibiotica krijgt en wel zo snel mogelijk. Wacht daar niet mee want het gaat niet vanzelf over.

Bij de patiëntenvereniging zijn kaartjes te verkrijgen die je bij je kunt dragen waarop staat dat je lymfoedeem hebt.

Uit het lijstje in de eerste alinea staat ook de lymfpad. Wat kun je daar nu mee? Lymfoedeem kan soms heel hard zijn. Een lymfpad of stukje Mobiderm kan deze harde structuur verbreken zodat het oedeem weer soepel wordt.

Ontspanning, beweging en een goede buikademhaling is naast al deze dingen super belangrijk! Dan kan het lymfstelsel namelijk optimaal functioneren.

En zwemmen is heel goed! Door de druk van het water en de stroming verbetert de afvloed van het lymfe.

Tot slot heb je op vakantie ook heerlijk de tijd om jezelf dagelijks te lymfen. Even in alle rust het lymfstelsel een extra boost geven.

Ik hoop dat met al deze tips de vakantieperiode ook voor jou als lymfoedeempatiënt tot een succes mag worden. Het zijn, tenminste wat mij betreft, de mooiste weken van het jaar en dat gun ik iedereen!

Foto’s: Steven Hoekstra

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.