BLOG: De zon

Een nieuwe blog van de hand van Nynke Roskammer, oedeemfysiotherapeut en fysiotherapeut oncologische revalidatie, over de zon en je huid.

Juni 2019

Het is vrijdagochtend, mijn ontspanningsmoment van de week. Ik ga heerlijk genieten van mijn bijrijdpaard, de 17 jarige Friese merrie “Goukje”. Het is om 10 uur al behoorlijk warm.

Dankbaar voor de eerste echte zonnestralen van dit jaar begin ik haar stal op te ruimen en inspecteer ik de route naar de bak. Als ik terugkom staan Goukje en ik al te zweten zonder dat we iets noemenswaardigs gedaan hebben. Tja, haar vacht is diepzwart en ik ben gehuld in ruiteroutfit, ook best warm. Ik bedenk me hoe het zal zijn als je benen, thorax of arm volledig gehuld zijn in een therapeutisch elastische kous. Ik krijg het plaatsvervangend warm.

Ik besluit dat we een korte, rustige training doen en we sluiten het af met een ritje naar de molen. Daar, langs het water staat een héérlijk briesje.

Nadat Goukje lekker afgesponsd is, verzorgd en wat lekkers te smikkelen heeft gehad gaat ze weer naar haar vriendinnetje in de wei.

Ik vertrek naar huis voor een verfrissende douche en dan ga ik, nog niets vermoedend, de mist in… een wijze les, die ik iedere oedeempatiënt leer, sla ik zelf in de wind…

Ik trek een korte broek en een hemdje aan. Ooh, dat is lekker… maar éénmaal buiten is het in de schaduw best fris. Dan maar in de zon blijven zeg ik tegen mezelf. Ik zit lekker te keuvelen met mijn bezoek. Na verloop van tijd merk ik dat mijn rechter schouder wat begint te branden, dan maar even andersom zitten. Hoe dom kon ik zijn?!?!

‘s Avonds neem ik de schade op. Ik ben hartstikke verbrand. Beide schouders vuurrood!

Nu wist u al lang dat die zonnestralen super ongezond zijn voor onze huid. Want dan lopen we risico op huidkanker. Wat vaak niet zo onschuldig is als het lijkt… maar wist u ook dat die rode verbrande huid een ontstekingsreactie vertoont? Ik heb mijn eigen huid ziek gemaakt! Dat merk ik ook want ik ben steeds rillerig.

En wist u ook dat de huid een barrièrelaagje heeft die ons beschermd tegen indringers? En wist u ook dat als die indringers toch binnen komen, ons lymfstelsel ervoor zorgt dat die indringer bestreden en afgevoerd wordt?

Dus die barrièrefunctie van de huid is onze eerste afweer. We moeten zorgen dat die barrière in tact blijft! En al helemaal bij een tekort schietend lymfstelsel! Die barrière wordt gevormd door talg en zweet en vormt samen de pH-waarde. Om die pH-waarde in stand te houden, is mijn tip om pH-neutrale douchegel en pH-neutrale crème te gebruiken om na het douchen deze waarde te herstellen. U kunt zich wel voorstellen dat dagelijks heet douchen en het gebruik van zeep dit laagje geen goed doet.

En een verbrande, dus ontstoken huid zal uw lichaam vast minder goed beschermen. Ook kunt u het vanaf de andere kant bekijken. Door de huid zo nu en dan goed te reinigen en te ontsmetten, blijft de huid hygiënisch schoon en komen er helemaal geen indringers.

En wist u dat bacteriën zich heerlijk kunnen wentelen in de warme vloeibare stroperige lymfe? Hoe meer lymfoedeem, hoe groter het risico op wondroos. Dus het is zaak om, ondanks het warme weer, compressie te dragen. Juist dan kost het ons lichaam extra moeite om het oedeem weg te houden.

Mijn boodschap aan u is: zorg goed voor uw huid, ze is belangrijker dan u denkt!

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.