Nieuwe blog Nynke Roskammer

Ik ben verbaasd

Geen fysiotherapie bij lymfoedeem?

Ik lees op Facebook een verhaal van een mevrouw met primair lymfoedeem. Ze vindt het lastig, weet niet goed wat ze heeft. Haar huisarts heeft haar kousen aangemeten en ze mag zo nu en dan, als het lymfoedeem heel erg is, ontwateringsmedicatie gebruiken, fysiotherapie vindt de arts niet nodig…

Mijn mond valt open van verbazing. Tegelijk realiseer ik me dat dit, ook voor een aantal mensen uit mijn dossierbestand, helaas de harde werkelijkheid is. Er melden zich met regelmaat mensen die mij via via vinden, maar geen idee hebben wat er allemaal aan de hand is en hoe te handelen.

Lymfoedeem kan ontstaan als gevolg van de behandelingen tegen kanker. Maar ook als gevolg van wondroos, of omdat je “gewoon” een slecht lymfstelsel hebt. Dat is dus heel wat anders dan oedeem als gevolg van bijv. hartfalen, hoge bloeddruk of nierfalen waar de ontwateringsmedicatie voor is bedoeld.

Het lymfstelsel ruimt de dikke eiwitten op, die niet mee kunnen met het bloedvatstelsel. De eiwitten klonteren waardoor het weefsel hard wordt en trekken ook nog meer vocht aan. Omdat het lymfstelsel ons ook reinigt van ziektekiemen ligt bij een tekort schietend lymfstelsel ook wondroos op de loer, waar je heel ziek van kunt zijn.

Een behandeling van een fysio-oedeemtherapeut bestaat dan ook voor een heel groot gedeelte uit voorlichting en preventie. Als je snapt hoe het lymfstelsel werkt en weet hoe te handelen bij veranderingen, voel je je een stuk zelfverzekerder.

Dus wat mij betreft heeft iedere lymfoedeem patiënt recht op goede voorlichting en hulp bij zelfmanagement. Zodat je niet in een wanhopige zoektocht naar informatie belandt om de tips en adviezen van Jan en alleman op Facebook op te volgen.

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op om een afspraak in te plannen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel mij terug

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Let op! Je ontvangt een bevestiging wanneer de afspraak definitief is.